Примус vs вишиванка

Напевно, вже всі знають, що 5 травня на Центральній площі заплановано флешмоб — у вишиванках.
Я за.
Але сьогодні почув про те, що ректорат ЧНУ, аби забезпечити велику кількість народу і побити рекорд, зобов'язує студентів (через кураторів) взяти участь. «Зобов'язує» — за своєю традицією, тобто зі списками груп, явкою кураторів і т.ін. Від факультету повинно прийти 500 осіб, не менше.
Така організація дня вишиванки починає бути схожою на ту, з котрою ми 20 років тому нібито попрощалися. Чи мені тільки здається?
Як вважаєте?

59 коментарів

Святослав Вишинський
Змінюються форми, сутність зберігається. Є щось значно важливіше, що повинно змінитись у психології суспільства, аніж національні міфи. І саме це не змінюється ніколи.
Віталій Шарлай
Буде смішно коли прийде 10 людей (організатори) і в книзі рекордів Гіннеса нічого не буде.
Однак, якщо студенти навіть не прийдуть, то нічого вже не буде, кураторів з партії не виключать за неслухняність. Сутність керівництва ще не змінилася, тільки зовнішність.
Діонісія Кернична
Думаю, що студенти з радістю прогуляють пари і прийдуть на Площу навіть без примусу, аргументуючи свої «нн» флешмобом у вишиванках. З іншого боку — така благородна мета, як всеукраїнський рекорд виправдовує засоби, «запропоновані» ректоратом.
Тодар Лахвіч
правильно, студенти і так пішли б на свята!!!
ну, можна було б заняття скасувати (офіційно!) на цей день, щоб рекорд побити.

Але тут примусово, через кураторів!
тут вже виходить "інша пісня"

Але все ж головне, що є таке свята. Дуже гарна традиція
Остап Ножак
та флешмоб запланований якраз не на період занять — десь, якщо не помиляюся, на пів третьої… так шо «нє даждьотєсь»:)
Надія Григоренко
яке, у нас якраз у цей час друга пара!
так що якраз! )
Тодар Лахвіч
добра вам))))
Што няма другой змены.
У нас да 20-00 займаюцца)
калі не прызначыш флешмоб — усё-роўна нехта займаецца)
Тодар Лахвіч
Я теж вважаю, що така організація свят має бути схожою на ту, з котрою ми спочатку нібито попрощалися. Але у нас (в Білорусі) це певенрнулось раніше(((
Наш досвід свідчить, що це тільки шкодить.
й тому, я вважаю, що непотрібно так забезпечивати велику кількість народу. Та й на що? Для рекорду, для медалі за рекорд?
Так можна гарне свято перетворити на обов'язковий, а тому зненавиджений захід.
Чому тільки керівництво цього не розуміє?(
Тодар Лахвіч
Любы ПРЫМУС — гэта не ёсць добра. Прымус заўсёды можа адштурхнуць людзей (а тым больш студэнтаў, моладзь, якія вельмі адчувальныя да фальшы), нават ад такой добрай і прыгожай справы, як фэст вышыванак. Дасі Божа каб так не адбылося.
А тэндэнцыя ўсё рабіць «праз адміністрацыйны рэсурс» (у дадзеным выпадку праз куратараў) — гэта сапраўды «гісторыя», вельмі падобная на тое, што было 20 год таму. Факт прымусу, для мяне прынамсі, непрыемны, прыкры, як і усё, што «вылазіць» з той савецка-каланіяльнай даўніны… Часам «вылазіць», на жаль(((
Адзінае цешыць: нельга ўвайсці двойчы ў адну раку. І свет ужо не той, да і студэнты іншыя. Здаецца мне, пасмяюцца яны трошкі (разам з куратарамі))) над «намаганнямі» кіраўніцтва, а пасля з радасцю і шчыра разам з усімі пойдуць святкаваць у сваіх прыгожых вышыванках.
А мабыць і рэкорд будзе)) Але ці гэта галоўнае?
Галоўнае свята, і людзі, якія яго чакалі, любяць і шануюць свае традыцыі)
Галина Єреміца
А докази є? Це можна перевірити по кількості людей, які прийдуть на флешмоб. Я не студентка. але я планую прийти.І мене ніхто не примушує, навпаки я поширюю інформацію і довести, що це варто зробити.Я за те, щоб це робилося від душі, а не за вказівкою будь-кого. І це було б так прекрасно. Я вірю, що нам це вдасться.
Іванка Шкромида
Насправді флешмоби такого типу варто проводити якомога частіше. Все ж ткаи відбувається хоч якась популяризація національного українського одягу. Щодо примусу, то якось справді воно негарно виглядає… вле я от від своїх одногрупників чула багато схвальних відгуків, щодо явки на флешмоб. Сподіваюсь, нам вдасться встановити рекорд.
Ще мені знайомий із Львівської політехніки розповідав, що студентів там примушують увесь тиждень відвідувати пари одягнутими у вишиванки. А в кого немає національного одягу — то «можете на пари не ходити»… ось так-от; трішки дивно, як на мене.
Остап Ножак
Справді, дивно. З крайнощів у крайнощі. Хочеться, аби результатом була не просто популяризація національного одягу, а пробудження свідомості у більшості людей — відчуття, що не тільки держава повинна робити все і всюди, а й самі люди здатні мати силу. (Пробачте за сумбур).
Юлія Бурега
Не чула про такі примуси в нас на економічному
Остап Ножак
До студентів такі факти доходять пізніше, або й не доходять. Від заступника з виховної залежить.
Ірина Голуб
і я не чула. і взагалі, вони могли би й не турбуватися аж настільки щодо явки студентів… рекорд у них буде. в будь-якому разі.
Остап Ножак
якби були куратором, почули б:)
Ірина Голуб
))) свят-свят-свят…
Михайло Павлюк
Панове, я дещо здивований заміткою та питаннями, які порушив Остап — колега явно досвідчений та компетентний у своїх творчих питаннях. Враховуючи причетність та щире зацікавлення у вдалому проведенні даної акції зауважу, з притаманною усім організаторам делікатністю, таке:
1) Свято Дня вишиванки уже вчетверте проходить за ініціативи студентів (аспірантів, асистентів) ЧНУ, співорганізатором (!!! — для неуважних) є власне ЧНУ (ректорат, деканат, факультет для дуже неуважних, тобто усе разом, як єдине ціле!!!!). Це означає максимально сприяти популяризації участі у такому дійстві, створити умови для його вдалого проведення, підтримати за необхідності фінансово, надати додаткого обладнання для міні-концерту (уявляєте, хористів з ЧНУ заганятимуть під список виступати на сцені :-))т.д. Тобто спріворганізаторство вимагає певні обовязки до організації. Очевидно, це не правда, що ЗАСТАВЛЯЮТЬ ЧИ ВИМАГАЮТЬ. Можливо десь неточно формулюють прохання. Хоча комісія Гіннеса спочатку требувала цілком серйозно списки учасників. На жаль, мій колега не має змоги читати «Університетський вісник» :-), де проректори регулярно аналізують відвідуваність та успішність студентів. Та, на жаль, не може порівняти з тим як студенти дійсно на пари ходять (у першому випадку то статистика, у другому реалії), тобто захочуть, не прийдуть, хоч ти їх ублажай грамотами. Випадок нещодавній із студентською дискотекою на Площі думаю
Ви приадуєте. Тому мені здається тут варто подумати, як така акція має обєднати нас усіх в імя ЧНУ (якщо хтось, даруйте, це ще не розуміє, у Важливий рік розгляду заявки ЮНЕСКО щодо ЧНУ), України (їй 20 ц.р.), спільних цінностей та культури (невже перед 9 травня, коли нам пропонують під чужим прапором ходити, треба писати що в проукраїнському святі щось там цей… ну, цей...) тощо.
2)Уявіть собі ще одним співорганізатором є управління у справах сімї та молоді ОДА, уявляєте за особистої ініціативи начальника управління у цей день усі співробітники одягнуть вишиванку та прийдуть на Центральну площу о 2 30? а Ви знаєте, декілька партій у цей день РОЗПОРЯДЖЕННЯМ Свого лідера або керівного органу теж приєднаються до цього свята. То хіба це погано? Що для нас укранців важливо? Результат. Для них (таких собі космополітів, ОКЕЙЧИКІВ)знаєте що? Що треба для перемоги зла? Щоб українець просто нічого не робив.(Можна ж сказати, треба партією займатися, інфрастуктуру міста відбудовувати, а не нас заставляти у якихось флеш-мобах участь брати)… Завжди знайдуться люди, які будуть щось казати про такі українькі святв. це справа кожного вирішувати, де він та з ким (у якій сорочці).
3) і ще маленьке побажання. Як фаховий журналіст, думаю Вам буде цікаво послухати не тільки напівсонних (ні у якому разі це сприймати серйозно) кураторів чи замдеканів, а прийти на факультет історії, політології та МВ. ТАМ Факультет ЖИВЕ цим святом!!! ЖИВЕ!!! Усі три попередні роки це мотор, натхненник, тягло всього заходу. Поцікавтеся, чи хтось їх «просить» прийти цього разу… До речі, погугліть, що кажуть наші студенти про це свято у цілому т.д.
На завершення, бажаю усім нам гарного настрою, вдалих вихідних та до зустрічі 5 травня!!!
Дякую, що дочитали.
До зусрічі усім учасникам Гінесівського рекорду.
Остап Ножак
Альтернатива альтернативі? Гаразд, але навіщо тим же способом??
Осад все-таки залишився.
Леся Воронюк
Добре, що Остап так провокує людей до мислення і розуміння ваги акції, погано, що не боїться викликати на себе потік негативних емоцій, які, очевидно, заслужено отримує через вже не перше виявлення несимпатії до красивої студентської ініціативи! Може, ти перевертень якийсь антиукраїнський, га?
Знаєш, Остапе, судячи з твоєї логіки, ти був би першим серед тих «українських митців», які не дозволили Франку дати Нобелівську премію, бо позаздрили йому! Відтак Україна і досі не отримала Нобелівського лавреата з літератури, а великий геній помер в голоді і холоді, і ховали його в чужих штанах! Це через таких, як ти, через таких, які не прагнуть підтримувати, єднатися, а руйнують! В чому суть твоєї мотивації??? Коли чоловік чимось так незадоволений, очевидно, що в нього є якісь комплекси, найпевніше, МАЛЕНЬКІ, адже чого б ти так повставав проти бажання побити нами ВЕЛИКИЙ рекорд і принести славу університету і Чернівцям? Оголошую тобі жіночий і громадянський бойкот! Дівчата, хто зі мною?
Михайло Шморгун
Найприкріше, що комплекс — це бажання чогось великого… гінеса там, тисячів студентів. Косоворотки і червоні піонерські галстуки замінили вишиванкою. Це прикро.
Молодь не творить нові змісти, а женеться за старими. Ви все ще живете в радянському союзі, просто він тепер називається незалежна Україна.Вам все одно, що любити, але прошу Вас не заставляйте нас у це вірити.І брати у цьому участь…
Леся Воронюк
а в що віриш ти? назви одну добру річ, яку ти зробив для своєї країни!
Михайло Шморгун
Ваші гнівні меседжі говорять про те, що я, скоріше за все правий…

Ірина Голуб
"… погано, що не боїться викликати на себе потік негативних емоцій..."
та ні — добре, що не боїться.
"… чого б ти так повставав проти бажання побити нами ВЕЛИКИЙ рекорд і принести славу університету і Чернівцям?"
сумніваюся, що ми цим сильно прославимось. ну, разочок в новинах покажуть (українських, причому). ну, на парах з університетської освіти, чи як там той курс називається, будуть лектори диктувати на кілька речень більше, ніж раніше…
Святослав Вишинський
Висловлені тези надто нагадують тоталітарну логіку дискримінації всіх тих, у кого відмінне бачення «світлого майбутнього», чим тільки підтверджують незмінність суспільної міфології в її суті. Екстраполяція позиції опонента на чиїсь історичні «гріхи», нав'язування ідеологічних кліше з кінцевою демонізацією незгодних уже давно стали «демократичною» практикою — як і особисті випади за відсутності вагомішої аргументації. За послідовним ходом думки Лесі Воронюк услід за Остапом Ножаком та Михайлом Шморгуном до яскравої плеяди «українофобів» належить додати Святослава Вишинського — написаного ним вистачить на справи не тільки Івана Франка, але й Тараса Шевченка з усією плеядою (Галина Дичковська підтримає). Сезон полювання на психологічні комплекси оголошено відкритим.
Галина Дичковська
Гаразд, Святославе, до українофобів можете віднести і мене, бо я теж би не прийшла у вишиванці, якби мене до цього зобов*язали.І думаю, що всі ці зобовязування дають більше шкоди, ніж користі самій же вишиванці, та і даній акції, яка в суті цілком нормальна і здорова.
Але 5 травня буду у вишиванці, просто, щоб бути солідарною із красивою ідеєї красивих чернівчан.І ще тому, що ніхто мене до цього не зобов*язує )))
Стосовно полювання на комплекси — чудово, всі ми полюєм на чужі комплекси, які наступають нам на мозолі.Тільки, певно, Святослав вийняток, і ні на кого не полює :)))
Ірина Голуб
а мене висловлені тези переконують у тому, що патріотизм для більшості людей поволі перетворюється на фетишизм.
я от, наприклад, вишиванки взагалі не маю. і це зовсім не означає, що я українофоб, просто у шафах батьків я її не знайшла, а моїх доходів — стипендії — трішечки не вистачає на таке дороге сьогодні задоволення. та це не заважає мені читати українську літературу, слухати українську музику, розмовляти українською мовою, любити Україну.
Максим Козменко
Підтримую Ірину. Інколи видається, що патріотизм (чистий і «безпримусний») переходить в «шараварщину», брендовість й показуху… А може це і добре!? От американці носять же свій прапор на трусах, шкарпетках, та й тішуться з того)) Вся розмова тутешня — то балаканина. Хто хоче прийти у вишиванці на площу, той прийде. Хто не хоче прийти, той не прийде. Якщо ж будуть дійсні утиски-примуси, думаю, що ЗМІ наші про них розкажуть… тоді вже й святу кінець. Навіщо демагогіювати так багато?!
Андрій Волошин
Як на мене то це була просто спроба привернути до себе увагу. Щойно бачив відео — тисячі людей, на це приємно дивитись. А те що з'явились який невдоволені — то вже їх проблеми хай і лишаються з ними
Тодар Лахвіч
шаноўны пане!
Прывітанне беларуса, які на некалькі дзён прыехаў ва Украіну. Вы мабыць і будзеце смяяцца (дзякуй Богу, што маеце мажлівсць), але Вы проста яшчэ не зразумелі, ці нехта (хто старэйшы) мабыць забыліся пра ўсю прыкрасць, ганебнасць і непатрэбнасць «групавухі», да якой былі схільныя Савецкія ўлады (моладзь на той час кіравалася камсамольцамі), а зараз павяртаемся пакрысе і мы((((
У нас на жаль, гэта ва ўсю развілося… Розныя мерапрыемствы, конкурсы, фэсты… Усё цудоўна… Толькі робіцца адназначна пад ПРЫМУСАМ. І таму прыкра, таму непатрэбна, таму ганебна.
Калі студэнтаў «заганяюць» (300-500, якая розніца сколькі) на мерапрыемства. Туды ж абавязваюць (пад пагрозай зніжкі прэміі) выкладчыкаў, і ўжо абавязкова загадчыкаў кафедр…
Як да гэтага можна адносіцца.
Універсітэты — павінны забяспечваць належны ўзровень адукацыі і ствараць умовы для САМАарганізацыі студэнтаў. А не прымушаць з дапамогай нейкіх структур.
А тут зноў… куратары, планы, колькасць…
Не думаю, што наведванне «прагрэсіўнага» гістарычнага факультэта будзе вельмі да спадобы. Калі сапраўды вы жадаеце паказаць, «вялікую» і «руплівую» працу куратараў… Да няўжо без гэтага наогул нельга абысціся…
Вы проста яшчэ не адчулі таго, што адчуваем мы.
А студэнты))))
Яны сапраўды цудоўныя, і самі з задавальненнем пойдуць на свята. Тым больш свята светлае, прыгожае, традыцыйнае — свята вышыванак. Ну сапраўды, няхай бы адмянілі заняткі, зрабілі рэкламу, запрасілі гурты…
Але толькі, не ПРЫМУСАМ, толькі не ЗАГАДАМ, толькі не ПРАЗ КУРАТАРАЎ.
Гэта ўжо было, і на жаль ёсць у нас, на Беларусі. Паверце, гэта непрыемна.
А свята будзе цудоўным, я ўпэнены. Я жадаю усім вам добрага надвор'я і РЭКОРДА.
Але рэкорда сапраўднага, які будзе пачынацца ад сэрца, ад душы…
Асабіста я трошкі зайздрошчу, што у вас у Чарніўцах ёсць такое цудоўнае свята, а мы такога не маем.
Мне здаецца палова горада і так, без прымуса прыйдзе на свята))))
Пра гэта і піша аўтар Блога, і пра тое, як можна цудоўнае свята сапсаваць ПРЫМУСАМ. Як чалавек творчы, ён вельмі адчувальны да фальшы. І што б Вы не казалі, шаноўны пане Міхаіле, «загад забяспечыць праз куратараў.....» гэта фальш, гэта не па-еўрапейску, гэта не па-ўкраінску.
І яшчэ раз: цудоўнага СВЯТА!
Тодар Лахвіч
І яшчэ дадатак)
Пане Міхаіле! Ніколі ПРЫМУС не можа аб'яднаць (студэнтаў, выкладчыкаў, грамадзян....) нават наперэдадні разгляду заявы да ЮНЕСКО.
Наадварот — ПРЫМУС — гэта тое, што раз'ядноўвае, разбурае… Ёсць тыя, хто прымушае; тыя, каго прымушаюць і…
Тыя, хто абмяркоўвае падзеі з ПРЫМУСАМ))) Апошнія — гэта мы з Вамі)) Дзякуй Богу, пакуль не забаронена… Але, калі так пойдзе надалей…
Михайло Павлюк
От уважно прочитав Вашу, пане Тодор, думку. Ви знаєте, у мене враження, що є певне різночитання предмету цієї дискусії. я (можливо неправильно зрозумів, перепрошую тоді) зрозумів, що питання у тому, що, начебто, насильно студентів скликають на свято. Звідси і НАЗВА замітки «ПРИМУС .....» При цьому, ніхто не обговорює завдання куратора (сам факт наявності інституту кураторства у принципі можна довго дискутувати але ми ж його сприймаємо як де-юре, тобто він у нас Є в Україні, як обовязковий), самої ідеї заходу, що передбачає зустріч якомога БІЛЬШОЇ (так, саме так. саме таке завдання цього разу поставили собі співорганізатори. Наступного разу може бути інше завдання. Усі цікаві пропозиції будуть враховані. Ця пропозиція про Гінесса теж досить спонтанно народилася)кількості людей у вишиванках). Зрозуміло усе це можна вважати неєвропейським, мовляв, у країнах Європи так не роблять, студенти там займаються навчанням та інтелектуальним творчим розвитком, інститут кураторства відсутній т.д. Тут можна сказати що і зарплати викладачів НЕєвропейські, аудиторії непристосовані, проблеми з літературою, жахливе впровадження Болонської система, погане працевлаштування, схильність до міграції працездатних молодих людей, які закінчуюють ВНЗ тощо. АЛЕ Ж МИ ЗАРАЗ ПРО ЦЕ НЕ ГОВОРИМО! Є студент, є куратор, є ідея, є ініціативна група, є ректорат, є Чернівці, є 4 раз поспіль. У чому проблема? Домовляйтеся, робіть цікаво, живо, патріотично. До слова, прогнозую, що ЧНУ підтримає багато патріотичних організації, мерія, ОДА, ЗМІ, різний бізнес т.д. Повторюся, мені невідомо про ПРИМУС (основний предмет дискусії) Відверто! А те, що ректорат залишає за собою право брати участь у організації та обсяг його заангажованості (від формування сцени та програми заходу до того, як учасники дійства 175 років від дня народження С. Воробкевича будуть іти на Центральну площу) — це його право.
Тому я вважав за необхідне дещо розяснити усі моменти щодо примусів чи цимесів цього заходу. До слова, цимес тут є, але про це 5 травня та після.
У будь-якому разі Ваша увага до цього заслуговує щирої вдячності та поваги.
Михайло Павлюк
Михайле, Ви написати відверто неприємну річ. Тому зразу пропозиція.
«Вам все одно, що любити, але прошу Вас не заставляйте нас у це вірити». А ніхто і не заставляє! Не беріть участі у заході, це Ваше право. Це не Букінфо, наприклад, де аннімами можна зашорити. Вам оцінки та оціночних суджень ніхто не давав. Приїжджайте до Чернівців, я покажу, що я люблю та у що вірю. Розповім про свої захоплення та про ідею акції. а потім я поїду до Вас у Сторожинець, щоб і Ви мали аналогічну можливість. а потім підібємо підсумки. а так це рівень вкрай неприємного звинувачення, просто вірю, що Ви зараз це розумієте.
Сусанна Бугай
Так, від Остапа тут справді «несе» чимось антиукраїнським…
Та українська вишиванка, народні звичаї, традиції пережили все: і репресії,і голод… чим не морили українців, вони вижили і традиції зберегти та передати нам зуміли!!!\

А стосовно «змусили»/ незмусили вийти студентів на площу — це реально нікого не цікавить, мабуть, крім Остапа. Я особисто знаю багато молоді, які не лише в цей день пропагують вишиваний одяг, а користуються ним щодня! СЛАВА УКРАЇНІ!!!
Олександр Ткачук
Шановний Остапе, творці Дня вишиванки з самого початку маючи підтримку людей, і розуміння важливості акції мали на меті зробити цей день офіційним державним святом. Але, ми розуміємо, що ініціатива має йти знизу, від людей. Бо ми могли всіляко заспамити Верховну Раду чи Президента з пропозицією законопроекту, чи знайти депутата, який би пролобіював це питання, принаймні у своїх PR-інтересах. Але ні! Поки що це хибний шлях! ВИшиванка, вишивка, узір, полотно, кольори, поєднання усього цього має стати у головах українців чітким усвідомленянм своєї автентичності, свого минулого і зрештою сучасного і майбутнього. ВИшиванка -це не просто одяг. Вишиванка і акція, яку ми пропонуємо — це ідея, наважусь сказати — національна ідея, якої в українців нема. Її треба створити, і навколо неї обєднатись! Це кропітка праця, щоденна. День вишиванки, який проходитиме раз в рік- це певний підсумок, того як обєднавча українська ідея поширюється, і сприємається, і реалізовується українцями. Якшо не буде ідеї, то таких як Михайло Шморгун розведеться ще більше, нажаль, а це не зміцнить України. І щодо ректорату, він підтримав ініціативу студентів, і всіляко хоче допомогти. А в кожного свої методи… Але я впевнений, що студентів не варто було б змушувати, хто б захотів підтримати акцію, і без вказівки ректорату вийшов б на Центральну площу! Кохаймося щиро, бо ми українці!;)
Михайло Шморгун
ЛЮБІ ДРУЗІ!

Шановні активісти, Ви перегинаєте палку (як завжди). Мені не подобається тло, на якому Ви (любі друзі) представляєте мене україноненависником і обмеженою людиною. Ви ( ще з студентських часів ) узурпували право на «думку всієї молоді», бо в силу різних причин, саме Ви найчастіше її несли в маси. Я теж колись був студентом історичного факультету і з превеликим задоволенням НЕбрав участі у акціях які Ви (любі друзі) організовували. Така була моя позиція, бо я прийшов в університет вчитися, а не робити громадсько-політичну карьєру.
Тому попрошу Вас (любі друзі) старатися бути толерантними і зберігати «фацу» у веденні діалогу, зокрема, щодо мене особисто…
Галина Єреміца
Я не розумію, чому будь-яка хороша креативна ідея в Україні переходить в політичну площину, в якийсь стереотипний формат. І не вірю я в те, що когось примушують вдягати вишиванку. Мене ж ніхто не примушує. Я не хочу, щоб комусь вказували як вдягатися. Кожен приймає рішення сам. Якщо когось змушують вдягнути вишиванку 5 травня, благаю — повідомте мені.Тел. 0996400977.
Остап Ножак
Шановні дописувачі, прошу не перетворювати цей блоґ на балаган.
За одну добу стільки негативу виливати самі на себе — нездорово. Було дуже цікаво почитати про себе кілька міфів. Та мені не звикати.
Тут дуже багато коментарів, які стосуються мене особисто, вертаю їх вам. Відповідати на них означатиме мішати воду в ступі.
Будь ласка, прочитайте ще раз цей блоґ. Зверніть увагу на друге речення. Воно недовге і не займе у вас багато часу.
Олег Рой
Я не вважаю все таки, що тут йде мова про списки і т.д. Можливо просто складаються списки на рахунок наявності вишиванок…
Мені здається, що викладачам, ректорату та студентам самим цікаво буде побити рекорд, внести свою частинку у Книгу Рекордів.

І я не думаю, що когось за неявку виключать, якщо, не дай Боже, прийде 3227 людей (тричі спльовую)
Олег Рой
А чому ви думаєте, що це неправильно рекламувати свято і навіть таким чином просити прийти студентів у вишиванках?

Багато хто з людей кидає ж рекламу вконтакті з текстом типу «Підтримайте мене у конкурсі...»

Так що я нічого поганого в цьому не бачу…
Остап Ножак
Одна річ — рекламувати, запрошувати, пропонувати, просити. Інша річ — змушувати. Зовсім інша. Надмірна дія спричинює опір — так завжди буває. Якщо ж не робити нічого насильно, то й процес протікатиме спокійно.
Все ж — дякую за коментар.
Сергій Бостан
Мені здається, що після святкового дійства, яке відбулося вчора, чудової атмосфери, надзвичайного настрою та привітних облич всіх учасників, цей меседж від автора вижив сам себе, тому пропоную більше не акцентувати увагу на неправді, а думати як зробити свято наступного року ще красивішим та глобальнішим!
Алька Ситар
Чула в новинах колег-телевізійників, що при вході до резиденції було повідомлення, що ті студенти, котрі прийдуть на пари НЕ у вишиванці, платитимуть 5 грн. штрафу. Два питання. 1. це правда? 2. когось оштрафували?
Остап Ножак
мені про таке невідомо
Алька Ситар
Прошу вибачення, помилилась, інформацію сприймала на слух, тепер переглянула на сайті — така табличка була не при вході в резиденцію, а на одній із кафедр. Втім, суті це не змінює, окрім масштабності «примусу»: mtrk.com.ua/news/19215-2011-05-05-14-36-02.html. Моя думка: такі ДУРНИЦІ псують репутацію всього заходу. Свято дійсно гарне і свідоме, що найголовніше!!! Усіх, кого знаю, одягають вишиванку в цей день з доброї волі. Для чого паплюжити таку гарну традицію до дикості безглуздими табличками — гидко…
Олег Рой
Вважаю це, вибачте на слові, ідіотизмом, оскільки у багатьох студентів в силу різних обставин може просто не бути вишиванки. І звідси виникає ще одне питання: А кому би в кишеню йшли гроші зі «штрафників»?
Святослав Вишинський
Висновок неправильний: немає значення, є вишита сорочка в студента чи немає — має значення, що жоден навчальний заклад чи державна установа не мають права змушувати носити чи одноразово вдягати предмет одягу, який не визнаний формою.
Лілія Шутяк
Твоя фраза, Святе, мені чомусь нагадала, як нас у школі змушували носити форму… брррр
Александр Коркоил
прочитавши всі коментарі, розумію, що лише наш рідненький іст-фак, єдиний в ЧНУ, по-справжньому ЖИВЕ ДНЕМ ВИШИВАНКИ!!!
Алька Ситар
А що на площі був тільки історичний фак-т, Сашко ??? Тоді для чого таке писати? Мова ж не про те!!! Просто на одній кафедрі, як мінімум, перегнули — це викликало протидію, супротив, бо РЕАЛЬНО ТУПЕ оголошення почепили, а сама ідея встановити рекорд ХОРОША (вкотре наголошую), за що честь і хвала організаторам.
Сергій Бостан
Ще раз наголошу, що побити рекорд — це не наша мета!!! І коли ми ініціювали це свято 4 роки тому і зараз, ми переслідуємо зовсім інші цілі.
Алька Ситар
Сергію, ніхто ж про Вас і не говорить. Мова взагалі не про це. Я навіть не знаю, про кого пишу, але уявляю собі, що то чоловік 40-ка чи 50-ти років — типовий заключник радянської ідеології, бо складно уявити, кому б іще могла прийти така думка почепити подібне оголошення… Хоча обговорювала цю ситуацію з друзями і знайшовся серед них один друзяка, котрий підтримує такі методи. Аргументує тим, що якщо окремі представники молодого покоління не спроможні самі до чогось хорошого додуматись, то їм треба допомогти. Моя ж думка — кардинально інша. Але в будь-якому випадку, Сергію, усі ці закиди стосуються не ВАС, дорогі організатори, ідея й справді мегакласна.
Маріанна Антонюк
Я папрашу! Чоловік 40 років — це зовсім не обов'язково «типовий заключник радянської ідеології» :)))) Що за дискримінація за віком? ;))))
Алька Ситар
Ой, Божечко, так мені важко тут дописувати інколи, щоби нікого не зачепити, бо зовсім інший вкладаю зміст. Ти ж розумієш, Маріанно, я знаю, що ти розумієш, що я мала на увазі :))) Є приємні і дуже хороші винятки (І БАГАТО). Я з ними знайома особисто, чим пишаюся!!!
Маріанна Антонюк
:)))) таж і ти розумієш, що вік — це далеко не ознака ні розуму, ні дурості, це просто вік :))
Алька Ситар
прекрасно розумію :)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте