[Спробувати пізнати щастя за 5 хвилин]

Років сім-вісім тому в Чернівецькому університеті була така експериментальна система розкладу: кожна пара ділилася на дві півпари, між якими було 5 хвилинок перерви. Півпари тривали по 45 хвилин. Тому разом з маленькою перервою пара займала не годину двадцять, як нині, а годину тридцять п'ять. І, відповідно, якщо в нас було 4 пари, то ми виходили з університету не о 14:20, а о 15:20.
У цій системі були і плюси (можна на перервочці розім'ятися, перекурити, збігати в їдальню, в туалет, для лектора — ще й перевести подих), і мінуси (довший робочий день, біганина, запізнювання на другу півпару — як викладачів, так і студентів).
Було так, якщо не помиляюся, рік… А відтак керівництво університету повернуло звиклий триб викладів. Вирішилося, що то нераціонально.
Цікаво, що про це думають ті, хто не вчився за такою системою (вчився раніше/вчився пізніше).

24 коментарі

Ірина Голуб
чотири роки тому, коли я вступила на перший курс, ця система у нас на економі деякий час ще існувала. Недовго — місяць-два, а може й менше, вже не пам’ятаю. Щоправда, нам тоді казали, що це в такий спосіб сприяють адаптації першокурсників, які не звикли до довготривалих занять. Тобто, за логікою, це мало повторюватися щорічно… Не повторювалось.
Як на мене, така система є не дуже вдалою. «П’ятихвилинка» швидше сприяє розхолодженню студентів, аніж ефективному відпочинку. Внаслідок цього втрачається багато часу через запізнення, про які писали Ви, викладач повинен повторно організовувати потік або групу, зосереджувати їхню увагу на темі.
Я навіть пам’ятаю, що деякі викладачі надавали нам можливість обирати: дві півпари по 45 чи одна пара на 80 хвилин. Переважною більшістю голосів обирали одну на 80.
Остап Ножак
Нам викладачі вибору на пропонували, все було так, як Ви і кажете: з розхолодженням.
І ще була небезпека у викладача: набриднути (бо пара здавалася довшою)!
Особливо добре пам'ятаю лютий, коли ми прийшли в холодні аудиторії після канікул, і нам поставили дві пари з української літератури кінця ХІХ — початку ХХ століття. Вів декан Бунчук. Хоч як цікаво він розповідав, але слухати його так довго було просто неможливо. Тричі ми йшли на перерву і всі три рази поверталися під його голос.
Але якось та й витримали))
Юля Шешуряк
такі да, фігня ці 5 хвилин були
Сусанна Бугай
П'ять років тому, у вересні-жовтні, коли я була на першому курсі, дійсно існувала система «45-5-45»… Але особисто мене вона виснажувала, за ті 5 хв нічого толком ніколи не встигали, і лиш створювали шум та безлад в аудиторії…
А потім ввели нову систему «80» — і вона була дуже доречною! Адже під час проходження пари викладачі грамотно вміли зробити «ліричний відступ» на ці ж 5-10 хв. Цього цілком вистачало!
Тодар Лахвіч
Я вчився всі 5 років за варіантом 45 +5 +45, а потім перерва. Між парами 10 хвилин. Вибору в нас не було.
Як викладач я мав можливість порівняти обидва варіанти. Чисто практично 5 хвилин перерви нічого не дають. Щось зробити (сходити в буфет, або навіть більш «короткі» дії) студенти не встигають. Але втрачають робочий настрій і треба знову починати 45 хвилин по суті як нову лекцію.
Зараз у нас 120 хвилин, і я вважаю, що так краще.
Тодар Лахвіч
виправлення помилки. Не лякайтеся про 120 хвилин))))
Правільно «Зараз у нас 80 хвилин (40+40), і я вважаю, що так краще»
Остап Ножак
ти вчасно виправився))) я вже був готовий очі від подиву округлити)))))))))00
Тодар Лахвіч
))))))))120 хвилин це круто))))
Я сам спужався коли побачив)))
у нас (викладачів) тільки куругли очі. А якщо б про це дізналися студенти? Їх би очі квадратними стали!!!
Ірина Голуб
я, до речі, теж спочатку 120 написала… але відчула, що щось тут не так… )))))))))
Тодар Лахвіч
!!!!+!!!
Спасибі за визнання. Це свідчить про те, що ми (викладачі і студенти) насправді думаємо однаково )))). І одні помилки іноді робимо))).
Та й взагалі, помилка — це зовсім не страшно. Головне вміти її побачити, погодитися (в першу чергу для себе!) з тим, що це помилка і розповісти про це іншим.
Іноді викладачі навіть кажуть у таких випадках: «Це методичний захід, щоб привернути увагу студентів»))))))
А насправді це просто помилка)))
Сусанна Бугай
100%
Та я, як молодий викладач, боюсь допускати помилок…
Тодар Лахвіч
не треба боятися)))
Всі роблять помилки. Це нормально.
Навпаки, коли студенти бачать, що викладач зробив помилку (при цьому вони знають, що він і розумний і цікавий ...), але ось зробив помилку… Але потім сам про це сказав…
А якщо ще й обговорив це, обіграв, пожартував…
Це тільки додасть йому поваги з боку студентів.
Мені так здається. Може я не правий.
А що думають студенти про помилки викладачів?
Сусанна Бугай
Я з Вами згідна, але у тому випадку, коли викладач вже має певний авторитет, великий стаж роботи. А якщо викладач молодий, що студенти лиш чекають, щоб на чомусь «підловити» викладача. Тому я серйозно до цього ставлюсь, і відповідно готуюсь до кожної лекції так, щоб ні у кого не виникало питань щодо моєї компетенції даного предмету.
Тодар Лахвіч
Помилкі й компетенція — це різні справи. Все-одно люди роблять помилки незалежно від компетенції, і від ступені підготовки до лекції.
Я іноді думаю, що «несерйозні» несистемний помилки (ЛЯПСИ), мабуть і є варіант психологічної адаптації. Зробив, побачив, посміявся )))))
Ірина Голуб
«Це тільки додасть йому поваги з боку студентів»
Нещодавно у мене з одногрупниками була подібна розмова, оскільки через місяць ми проходитимемо асистентську практику, тож для нас тема помилок і ляпів є зараз досить актуальною.
Окрім цього обговорювали варіант, коли викладач не може одразу дати грунтовну відповідь на якесь запитання з боку студента.
У такому випадку найкращий вихід із ситуації — визнати свою недостатню обізнаність з цього питання і пообіцяти відповісти на наступному занятті (звісно, обіцянку потрібно виконати :) ).
АЛЕ: і те, що ви сказали, і те, до чого дійшли ми, є справедливим лише у тому випадку, коли студенти до викладача налаштовані позитивно, або хоча б нейтрально. Якщо з якихось причин студенти недолюблюють викладача, будь-які його помилки і промахи сприйматимуться ними в штики. Як сказала Сусанна: «лиш чекають, щоб на чомусь «підловити» викладача.»
Тодар Лахвіч
«У такому випадку найкращий вихід із ситуації — визнати свою недостатню обізнаність з цього питання і пообіцяти відповісти на наступному занятті»
Так, це гарний захід я теж так роблю)))
Але це питання не про помилку, а про незнання.А якщо помилка, частіше за все це просто ляпс.
Є ще один варіант: запропонувати студентам самим (або разом з викладачем) пошукати правильну відповідь. У такому варіанті — це вже методичний захід.
і багато іншого…
Але головне, не приховувати від студентів, що ти «нормальна» людина)))) А значить можеш чогось не знати, а десь помилятися.
Це НЕ СТРАШНО))
Ірина Голуб
буває й таке, що викладач побачив свою помилку, студенти побачили помилку, але при цьому викладач наполягає на своєму, тільки щоб не визнавати неправоти. зазвичай так поступають ті, які використовують авторитарний спосіб викладання. для них визнати свою помилку — значить підірвати авторитет.
Тодар Лахвіч
ну, значить особисто мені не подобається такий стиль викладання й стосунків зі студентамі))
Я не думаю, що визнання своеї помилки може підірвати авторитет.
Навпаки!
А що стосується «таких» викладачів, можливо у них просто цього авторитету й не було взагаллі, ніколи? А тільки зовнішній вигляд, оболонка, гордовитість, пиха… От це вони мабуть і бояться втратити?
Сусанна Бугай
яка дискусія розгорілась! А почалось все з «120» хвилин :-)
Тодар Лахвіч
так завжди))
коли з'являється помилка. Головне не намагаться приховати це від інших))))
Надія Григоренко
Пари парами, але перерерви між ними у 20 хв. не вистачає. Це або збігати у вбиральню, або простояти в черзі буфету і під кінець перерви похапцем запихнути в себе булочку.
Крім того, 80 хв. безперервного сидіння вимагає щонайменше 35 хв. активного відпочинку (ходіння, стояння — себто зміни положення тіла). Таке рекомендують лікарі.
Існуюча система забезпечує студентів гастритами і сколіозами.
Александр Коркоил
Перші курси я вчився по тому розкладі!
Класно тим, що після першої півпари можна було «змитися»…
А теперішні пари для студентів задовгі…
Віталія Козменко
Мені ж однаково чи 45 чи 80 сидіти й слухати, однаково встигаю що за 5, що за 10, що за 20 хвилин перерви. Треба лише знати, як використовувати правильно час і де можна схитрувати. :)
Ірина Тригуб
тааак, були ті 5 хвилин між півпарами. вони мені, чесно кажучи подобались. і давали можливість піти з другої півпари, якщо перша була ну дуууже вже нудна)) але то тільки на лекціях)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте